Publikácie vydané Ekonomickým ústavom - Working Papers
WP 52 Poľnohospodárstvo a potravinárstvo Slovenska z hľadiska prechodu k vyššiemu štádiu rozvoja
doc. Ing. Gejza Blaas, CSc.
- Rok vydania: 2013
- Počet strán: 46
- ISSN 1337-5598
Súbor na stiahnutie (1,38 MB)
Údaje o produkcii, tvorbe pridanej hodnoty a zamestnanosti v poľnohospodárstve Slovenska od r. 2000 po súčasnosť svedčia o extenzifikácii a obmedzovaní rozsahu prvovýroby. Príčinou bolo okrem iného zhoršovanie podmienok hodnotovej výmeny, avšak tento trend pokračoval aj po vstupe do EÚ, keď podpory SPP umožňovali dosahovať podnikateľský dôchodok napriek nižšej tvorbe čistej pridanej hodnoty. Klesala aj produkcia v potravinárstve a zužoval sa jeho podiel na domácom trhu. K uvedenému vývoju prispeli aj nástroje podpory zvolené pri implementácii SPP a tiež skutočnosť, že sa v transformácii nevytvorila kapitálovo prepojená vertikála prvovýroby, spracovania a predaja potravín konečnému spotrebiteľovi. Rozvoj oboch odvetví výroby potravín, významných z hľadiska rozvoja kvality života obyvateľstva, vyžaduje v budúcnosti opatrenia v oblasti organizácie trhu.
Menu
Kontakt
Šancová č. 56
Bratislava 811 05
Tel.: +421-2-5249 8214
lenka.bartosova@savba.sk Slovenská akadémia vied